Bramborový nákyp se sýrem
Počet porcí: 4
Složení:
500 g brambor, 5 vajec, 1/8 l mléka,
sůl, trocha strouhaného muškátového oříšku, 100 g strouhaného sýra
(Eidam, Ementál, Radamer,..), tuk na vymazání formy
Příprava:
Oloupané
brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, zbavíme páry a
prolisujeme. Pak promícháme se žloutky, s vlažným mlékem a čerstvě
nastrouhaným sýrem. Ochutíme solí a muškátovým oříškem. Nakonec
vmícháme sníh z pevně ušlehaných bílků.
Směs vložíme do hlubší vymazané ohnivzdorné formy. Plníme jen do dvou
třetin, nákyp při pečení nabude. Pečeme v předehřáté středně horké
troubě asi 40 minut. Pak ihned podáváme, neboť nákyp rychle klesá.